De stichting Rofa Foundation steunt Kidsright

Bericht van Kidsright, ontvangen augustus 2016:

Keita heeft net zijn examens aan de middelbare school afgerond en is bezig met de inschrijving aan de University of Liberia in Monrovia. Uitslag van de examens is nog niet bekend, dus daar wachten we op. Verder is het misschien leuk om te vertellen dat Keita  een video heeft gemaakt voor the Global Partnership to End Violence Against Children

Bericht van Kidsright, november 2015:

Abraham M. Keita uit Liberia wint Internationale Kindervredesprijs 2015

Abraham M. Keita uit Liberia wint Internationale Kindervredesprijs 2015

De 17-jarige Abraham M. Keita uit Liberia nam vandaag in de Ridderzaal in Den Haag de Internationale Kindervredesprijs 2015 in ontvangst. Hij ontving de prestigieuze prijs voor zijn inzet om misdaden van fysiek en seksueel geweld tegen kinderen berecht te krijgen. Dankzij Keita werd ook de Children’s Law, nationale wetgeving voor de bescherming van kinderrechten, in het Liberiaanse parlement aangenomen. De Internationale Kindervredesprijs is een initiatief van Stichting KidsRights, die wereldwijd opkomt voor de rechten van kinderen.  

In aanwezigheid van de wereldpers ontving Keita de prijs vandaag uit handen van Nobel Vredesprijswinnaar Leymah Gbowee. Gbowee ontving als eerste Liberiaanse in 2011 de Nobel Vredesprijs vanwege haar geweldloze strijd voor de veiligheid van vrouwen. Zij vond het een grote eer dat juist zij de prijs mocht uitreiken aan Keita, die op negenjarige leeftijd begon met actievoeren tegen kinderrechtenschendingen nadat een buurmeisje op beestachtige wijze werd verkracht en vermoord. Gbowee: “Het is een bijzondere en inspirerende prestatie dat Keita al op zo’n jonge leeftijd misdadigers, die zonder zijn inbreng waarschijnlijk vrijuit waren gegaan, ter verantwoording heeft geroepen. Ik herken in Keita een ware changemaker: hij vecht tegen het grove geweld tegen kinderen en zorgt zo voor positieve verandering.”

Actievoerder die geweld en onrecht tegen kinderen in Liberia bestrijdt

In september kondigde Nobel Vredesprijswinnaar Desmond Tutu, beschermheer van KidsRights en de Internationale Kindervredesprijs, de nominatie aan van Keita, samen met Aziza Rahim Zada uit Afghanistan en Jeanesha Bou uit Puerto Rico. Volgens de jury verdient Keita de prijs dit jaar omdat hij als lobbyist, actievoerder en kritische schrijver als geen ander heeft laten zien hoe één kind in staat is om voor een ommekeer te zorgen, misdaden tegen kinderen onder de aandacht te brengen en door te blijven vechten totdat de daders achter slot en grendel zitten. Keita had een leidende rol binnen het Liberiaanse Kinderparlement en door zijn inzet werd de Children’s Law in het parlement aangenomen. Bijzonder aan het werk van Keita is bovendien dat zijn succesvolle publieke protesten altijd vreedzaam zijn verlopen. 

Een internationaal voorbeeld 

De daden van deze bijzondere jongen overstijgen de landsgrenzen van Liberia. Keita geldt als een internationaal toonbeeld door te laten zien dat geweld en ander onrecht tegen kinderen niet onbestraft mag en zal blijven. The KidsRights Youngsters, de groep van winnaars van de Internationale Kindervredesprijs waartoe ook Malala Yousafzai behoort, feliciteren Keita van harte. “Wij heten Keita van harte welkom bij the Youngsters. Samen zetten wij het noodzakelijke gevecht voor verbetering van kinderrechten voort en zullen wij wereldwijd blijven pleiten voor een onmiddellijk einde aan geweld tegen kinderen.”

Ook Keita liet vandaag bij inontvangstneming van de prijs weten dat hun strijd voortduurt: “Samen met leeftijdsgenoten heb ik succesvol gelobbyd voor het aannemen van belangrijke kinderrechtwetgeving. Maar deze wetten worden nog onvoldoende in de praktijk gebracht. Kinderen worden wereldwijd nog altijd blootgesteld aan geweld en onrecht, terwijl de schurken veelal vrijuit gaan. Ik wil dat mensen wereldwijd beseffen dat dit onacceptabel is en dat iedere wereldburger, jong of oud, de kracht heeft om verandering te bewerkstelligen.” 

Over KidsRights 

Kinderrechtenorganisatie die wereldwijd opkomt voor kinderrechten

Visie:  

Ieder kind heeft talenten. Ieder kind heeft dromen. KidsRights gelooft in een wereld waarin alle kinderen toegang hebben tot hun rechten en de mogelijkheid krijgen om het grote potentieel dat zij in zich hebben te ontplooien.  

Missie: 

KidsRights komt op voor de positie van zeer kwetsbare kinderen waar ook ter wereld en zet zich in om kinderrechten te promoten en te ondersteunen. Daarbij ziet KidsRights de kinderen zelf als 'changemakers'. 

Beschermheer: 

Zoals Nobel Vredesprijswinnaar Desmond Tutu, beschermheer van KidsRights en de Internationale Kindervredesprijs zegt: KidsRights geeft kinderen een stem. KidsRights seeks to give a voice to the voiceless.

Bedankbrief Stichting KidsRights

Meer informatie