RoFa Foundation steunt Stichting Che Amigo in Colombia

Leiderschapsprogramma voor kwetsbare jongeren in Medellín, Colombia. Jongeren zetten zelf projecten op en ontwikkelen daardoor hun eigen wijk

Door het duurzame “train de trainer principe” worden essentiële kennis en vaardigheden overgedragen om ‘de leider in zichzelf te ontdekken’: te zien dat zij zélf hun arme wijk vooruit kunnen helpen. Het programma leert de jongeren vaardigheden die anders buiten hun bereik blijven en die hen mogelijkheden bieden om vooruit te komen.

Wie heeft er niet gehoord van de “gevaarlijke stad” Medellín in Colombia? In de jaren ‘80 de stad van geweld door de narco trafficanten o.l.v. drugsbaas Pablo Escobar. Gelukkig is die tijd voorbij. Het is nu een prachtige miljoenenstad gelegen in een dal omringd door bergen. Het is er het hele jaar lente. Zoals in de meeste steden van Zuid-Amerika zijn de economische klassenverschillen groot. Hoe hoger de huizen gelegen op de berg, hoe krakkemikkiger. Ook al is het er een stuk veiliger geworden, helaas leven er nog vele kinderen en jongeren zonder kansen.  Uitzichtloosheid door armoede, drugs, huiselijk geweld, slechte, - of ondervoeding. In een van die wijken, Carambolas, is de stichting Che Amigo actief. 

De Nederlandse stichting (www.cheamigo.nl) is al ruim tien jaar actief in verschillende arme wijken in Zuid-Amerika. Ze hebben een trainingsprogramma ontwikkeld: “Leiderschap in mijn Community”. In dit programma worden jongeren op een interactieve manier gestimuleerd hun talenten te ontdekken en een lokaal project op te zetten. 

Om het programma duurzaam te maken, wordt het gegeven vanuit de train-de-trainer methode: de Nederlandse Che Amigo trainers Jasper en Ivy zijn nu voor anderhalf jaar (2017-2018) in Colombia om de lokale medewerkers van lokale partnerorganisaties in de wijk Carambolas op te leiden in het programma. De lokale medewerkers kunnen zo het programma vervolgens nog jarenlang inzetten voor de jongeren in hun community. 

Door het duurzame “train de trainer principe” worden essentiële kennis en vaardigheden overgedragen om ‘de leider in zichzelf te ontdekken’: te zien dat zij zélf hun arme wijk vooruit kunnen helpen. Het programma leert de jongeren vaardigheden die anders buiten hun bereik blijven en die hen mogelijkheden bieden om vooruit te komen.

Afgelopen september 2017 zijn we begonnen met het programma in Medellín. Tien medewerkers van de lokale partner volgden deze weken module 1, persoonlijk leiderschap. Ze leren veel over zichtzelf en van elkaar. Wat zijn mijn talenten, teamontwikkeling, proactief zijn etc. In module 2 leren ze op een gestructureerde manier om zelf projecten op te starten. Ze denken zelf na: Wat vind ik leuk? Wat zijn mijn kwaliteiten? En wat wil ik veranderen in de wijk?  Na wat brainstormsessies gaan de trainers (lokale medewerkers) aan de slag met hun eigen projecten. Daarnaast zijn ze nu ook bezig het geleerde gelijk in de praktijk te brengen en een groep van 25 jongeren in de komende maanden te trainen en begeleiden. Deze jongeren gaan ook zelf projecten opstarten. Het totale programma duurt van september tot eind maart 2018. 

Voorbeelden van projecten van de lokale medewerkers:

  • Bewustzijn creëren bij buurtbewoners van recycling van afval (er ligt altijd overal afval)
  • Kennismaking met andere sporten en activiteiten dan voetbal (blik v.d. kinderen verruimen)
  • Het leren van traditionele dans
  • Oprichten van een hulpdienst in de wijk bij calamiteiten.
  • Voorlichting over gezonde voeding

De  stichting Che Amigo is bijzonder blij met de financiële steun van de Rofa foundation. Daardoor kunnen wij dit werk mogelijk maken. Muchas Gracias!