Stichting See You - Waterpompen in Ethiopië

“Mijn familie en ik gebruiken water uit de vijver, omdat er in de buurt geen schoon water is. Toen ik twee was, kreeg ik voor het eerst pijn aan mijn ogen”, vertelt Shemsu (8).

Nergens ter wereld lopen kinderen zoveel risico op de oogziekte trachoom als in Ethiopië. SeeYou wil oogziekten en blindheid voorkomen door het bouwen van waterpompen. Schoon water is essentieel voor onze gezondheid.

“In veel plattelandsgebieden is er een tekort aan schoon water. De mensen zijn afhankelijk van vervuilde rivieren en vijvers. Deze bronnen zijn steevast de oorzaak van watergerelateerde ziekten zoals trachoom. Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van blindheid onder de plattelandsbevolking.” zegt Professor Redda, oprichter van Grarbet Tehadiso Mahber  (GTM).

Sinds 2005 werkt SeeYou samen met lokale partner Grarbet Tehadiso Mahber (GTM) aan betere oogzorg in Ethiopië. GTM is een van de meest gerespecteerde oogzorginstellingen van het land.

Trachoom, een oogziekte die veel voorkomt bij kinderen in Ethiopië zorgt voor gezwollen oogleden en rode en tranende ogen. Als je deze ontsteking niet behandelt, kan dit leiden tot blindheid. Nergens ter wereld lopen mensen zoveel risico op trachoom als in Ethiopië.  SeeYou en GTM gaan daarom in 2024 vijf waterpompen plaatsen in de regio’s Sankura, Lanfuro, Sodo en Mareko. Per waterpomp krijgen ongeveer 1200 mensen toegang tot schoon water en betere hygiëne. Daarmee voorkomen we oogziekten en blindheid bij duizenden kinderen en volwassenen.

Mede dankzij de bijdrage van de RoFa Foundation werd het realiseren van 1 waterpomp mogelijk, waardoor Shemsu en andere kinderen schoon water krijgen en niet onnodig blind worden.